Bingoregler

Har man inte spelat bingo förut så kanske det inte är så lätt att veta hur det går till. Därför tänker vi här gå igenom reglerna för de allra vanligaste bingovarianterna. Vi börjar så klart med den mest klassiska varianten – Klassisk bingo, även kallad Skandinavisk 75-bollars bingo. På brickorna du köper till detta spel så kommer det finnas 25 stycken rutor med framslumpade nummer mellan 1 och 75 i ett rutnät på 5 gånger 5 rutor. Överst på dessa brickor har man skrivit B I N G O, en bokstav för varje lodrät rad. Detta gör det sedan betydligt enklare för dig att hitta de nummer som dras. Det fungerar nämligen som så att under B hittar man alla nummer mellan 1 och 15, under I alla nummer mellan 16 och 30, och så fortsätter det.

När alla har köpt brickor och spelet börjar kommer numren att presenteras ett i taget. De tas fram med slumpgenerator och visas på skärmen. För att vinna så gäller det att få fem markerade nummer i rad på en av brickorna man köpt till spelet.

AMERIKANSK BINGO

Även den här varianten spelar man med nummer mellan 1 och 75. Den största skillnaden mellan Amerikansk bingo och Klassisk bingo är att mittenrutan på varje bricka är tom. Den tomma rutan fungerar som en joker och är därför redan ”markerad”. På det sättet behöver du bara fyra markerade rutor i rad för att vinna. Här kan man dock vinna på ett antal olika sätt, vad som gäller presenteras alltid innan spelet börjar.

VARIANTBINGO

Detta kan vara den mest spännande bingovarianten, dessvärre så erbjuds den inte på alla bingorum online men finns den så rekommenderar jag att du provar på den. Här tar det nämligen lite längre tid att spela då det blir flera omgångar med spel på samma bricka/brickor. Beroende på var du spelar kan brickorna till denna bingovariant se lite olika ut men det är ofta samma principer som gäller ändå. Dessa brickor brukar se ut som så att man har en stor bricka med fem delbrickor. Varje delbricka ser precis ut som en bricka till klassisk bingo. I den första omgången gäller det att få fem i rad på den första brickan. I andra ska man få två rader på andra brickan, i den tredje tre på den tredje och så vidare till den sista brickan då det alltså gäller att få ”Full house”. Alla fem rader ska vara markerade för att man ska vinna på den.

MÖNSTERBINGO

Om du vill ha ännu mer variation så kan du prova på att spela Mönsterbingo. Det är en bingovariant där det inte gäller att få fem i rad utan istället att få markeringar som bildar ett förutbestämt mönster på din bricka. Det kan vara allt i från ett hjärta till en glad gubbe eller en geometrisk form. På brickorna till denna variant så kan man alltid se vilket mönster som gäller. Det gör man oftast genom att de rutor som ska bilda mönstret fått en annan bakgrundsfärg än de andra. I övrigt så ser brickorna ut precis som de gör när man spelar klassisk bingo.